اگرچه غرب از هيچ تلاش براي تحريم جمهوري اسلامي ايران فروگذار نکرد اما دستاوردهاي نظامي ايران توانست قدرت بازدارندگي کشور را در حد قابل توجهي ارتقا دهد.
به گزارش هفت چشمه به نقل از شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ با وجود تحريم هاي گسترده غرب عليه جمهوري اسلامي ايران اما پيشرفت هاي موشکي و پهپادي نيروهاي مسلح کشورمان توانسته تا حد قابل توجهي قدرت بازدارندگي ايران در منطقه و عرصه بين الملل را افزايش دهد.
در حال حاضر نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران با برخورداري از امکانات پهپادي و موشکي قابل توجه قادر است نسبت به بسياري از تهديدات مرزي مقابله کرده و اقتدار کشور را به نمايش بگذارد.
سال 1403 سالي بود که در آن برخي تجهيزات موشکي و پهپادي بومي سازي شده در ايران که تنها چند کشور محدود از آن برخوردار هستند رونمايي شود. موضوعي که واکنش هاي بسياري را در بين کشورهاي منطقه و جهان به دنبال داشت.
سامانه پدافندي مجيد
سامانه سلاح پدافند هوايي مجيد که با نام تجاري AD-۰۸ نيز شناخته ميشود، يکي از جديدترين سامانههاي توليد شده توسط صنعت دفاعي کشورمان است که در حقيقت يک سامانه سلاح زمين به هواي با برد و ارتفاع کوتاه است و کاربرد آن در آخرين لايه دفاع هوايي مناطق تحت حفاظت است.
سامانه سلاح مجيد از چهار بخش عمده تشکيل شده است که اين چهار بخش شامل سيستم الکترواپتيکي شناسايي و رديابي اهداف، فرماندهي کنترل آتش، لانچر با چهارعدد محفظه موشک و موشکهاي پدافندي AD-۰۸ است.
اصليترين بخش اين سامانه که همان سيستم کشف و رهگيري اهداف است، يک سيستم الکترواپتيکي است که وظيفه کشف هدف و هدايت سيستم را بر عهده دارد. برد اين سيستم ۱۵ کيلومتر است و قابليت کشف ۳۶۰ درجه در سمت و ۰ تا ۱۲ درجه در ارتفاع را دارد.
سامانه کشف و شناسايي «منير»
سامانه کشف پسيو منير برابر نياز نيروي پدافند هوايي ارتش در حوزه درگيري با اهداف با سطح مقطع کم طراحي شدهاست و ميتواند با پوشش ۳۶۰ درجهاي و بدون انتشار هيچ گونه امواجي اهداف را شناسايي و موقعيت دقيق آنها را در اختيار سامانههاي درگيري قرار دهد.
ز ديگر قابليتهاي سامانههاي مجيد و سامانه کشف و شناسايي منير قدرت تحرکپذيري بالاي اين دو سامانه است؛ با توجه به پيشرفت تسليحات ضد سامانههاي پدافندي، تحرک امري مهم و حياتي براي سامانه هاي پدافندي است، چراکه در صورت ثابت بودن سامانه هاي پدافندي بهخصوص سامانههاي ارتفاع پست که در فواصل نزديکتري با هدف درگير ميشوند، امکان کشف محل استقرار و هدف قرار گرفتن آنها افزايش پيدا ميکند.
ناو پهپادبر شهيد باقري
ناو پهپاد بر شهيد باقري با طول ۲۴۰ متر و وزن ۳۵ هزار تن، يکي از بزرگترين و سنگينترين شناورهاي توليدي ايران به شمار ميرود. اين شناور که به نوعي در رده ناوهاي هواپيمابر سبک قرار ميگيرد، قابليت حمل انواع مختلف پهپادهاي رزمي و شناسايي، بالگردها، قايقهاي تندرو و حتي موشکهاي کروز ضد کشتي را دارد. ظرفيت حمل ۷ تا ۹ فروند بالگرد و انواع پهپادهاي نظامي، اين شناور را به يک پايگاه عملياتي بسيار قدرتمند تبديل ميکند که در تمامي شرايط دريا قادر به انجام عملياتهاي پيچيده و مختلف است.
يکي از ويژگيهاي برجسته ناو شهيد باقري، ساختار پيچيده آن براي انجام عملياتهاي متعدد است.
اين شناور مجهز به يک آشيانه زيرين است که ميتواند تا ۶۰ فروند پهپاد مختلف، شامل پهپادهاي انتحاري و شناسايي، را حمل کند. سيستم تيکآف پهپادها در اين ناو به صورت رمپ شيبدار (سطح شيبدار) طراحي شده است که براي عملياتهاي سريع و بدون نياز به باندهاي طولاني مناسب است. اين ويژگيها موجب شده تا ناو شهيد باقري قادر به حمل انواع پهپادهاي پيشرفته و انجام مأموريتهاي شناسايي، تهاجمي و حتي عملياتهاي الکترونيکي باشد.
در زمينه بالگردي نيز اين ناو از ظرفيتهاي گستردهاي برخوردار است. قابليت حمل انواع بالگردهاي سبک و متوسط، از جمله بل ۲۰۶، شاهد ۲۷۸، ميل ۱۷ و بل ۴۱۲، به اين شناور اجازه ميدهد تا به عنوان يک ناو بالگردبر عمل کرده و عملياتهاي مختلف دريايي، امداد و نجات، شناسايي و حتي پشتيباني هوايي را انجام دهد.
ماهواره «پارس ۲»
ماهواره «پارس ۲» با دقت تصويربرداري بسيار بالاتر در طيف رنگي (۸ متر) و سياه و سفيد (۴ متر) رونمايي در بهمن ماه و با حضور مسعود پزشکيان رونمايي شد. اين ماهواره داراي دقت تصويربرداري ۲ متر است.
همچنين ماهواره مخابراتي «ناوک» با هدف تقويت ارتباطات مخابراتي در ارتفاع بالا طراحي شده، اين ماهواره با قابليت تست ارتباطات در مدار بيضوي کشيده ساخته شده است که براي اولين بار در مدار قرار گرفت.
موشک بالستيک اعتماد
اين موشک داراي طول 16 متري و قطر 1.25 متري است. حداکثر برد اين موشک هزار و 700 کيلومتر و داراي کلاهک هدايت شونده تا لحظه اصابت است.
«فتح ۳۶۰ ال» جديدترين موشک بالستيک
توانايي شليک ۶ موشک در زير ۱ دقيقه؛ يعني سامانه شليک موشکهاي فتح ۳۶۰ ميتواند به راحتي تاکتيک موسوم به Shoot-and-scoot را که به معني شليک سريع و سپس تغيير يا ترک موضع مورد نظر است را انجام دهد.
آزمايش موشک قاره پيما
همچنين علاوه بر رونمايي از دستاوردهاي مهمي در حوزه دفاعي، نظامي و فضايي، آزمايش موشک قاره پيماي ايراني واکنش هاي بسياري را به دنبال داشت.
شامگاه جمعه18 آبان 1403 پس از ديده شدن شي نوراني در آسمان شاهرود بحثهاي فراواني در خصوص آن شکل گرفت. برخي اکانتها اتفاق شاهرود را نوعي آزمايش موشک قارهپيما يا ICBM دانستند. ويژگيهاي اصلي اين موشکها برد و سرعت بسيار بالاي آنها ست.
اسماعيل کوثري، نماينده مجلس، درباره برخي اخبار راجع به آزمايش موشکهاي قاره پيما توسط ايران گفت: من نميتوانم وارد جزئيات اين طرح شوم اما در جهت بازدارندگي بايد انواع سلاحها را داشته باشيم و براي برقراري امنيت کشور عزيزمان ايران، قطعاً و يقيناً اين مسائل را دنبال ميکنيم و حتماً در جهت اينکه هرچه سريعتر آزمايشهاي مختلف صورت بگيرد، فعاليت ميکنيم. ما براي رسيدن به اهداف تلاش ميکنيم که يکي از آن مسائل موشکي است.